Meer over Marloes Gies

[vc_column][/vc_column][vc_row][vc_column full_width=”” align=”center” animation_speed=”” animation=””][vc_column_text css_animation=”left-to-right”]

Ik ben Marloes en ik heb een aantal passies. Alexandertechniek en yoga zijn het belangrijkst. Daarnaast maak ik theater met en voor kinderen in de Openbare bibliotheek Amsterdam.

IMG_2969 Ik ontdekte yoga tijdens mijn lerarenopleiding zo rond 1981. En had meteen het gevoel dat het iets magisch was. Dit was wat ik wilde. Ik werd verslaafd. Ik was jong en ik was fanatiek. Misschien net als jij. In de tijd waarin je nog een zweverige geitenwollen sok was als je yogalessen gaf, keken mensen wat bevreemd als je het erover had. Voor mijn gevoel begrepen ze totaal niet waar ik mee bezig was. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. De meeste mensen doen nu zelf aan yoga en velen geven les.

IMG_3181Ik realiseer me nu echter ook dat er een keerzijde is aan yoga. Zo nu en dan bekruipt mij een gevoel van bezorgdheid bij het zien van de zoveelste yoga fanatiekeling in een extreme achteroverbuiging die de lof bezingt van het “yogaschap” met een verzaligde glimlach op het gezicht. Men werkt hard, buigt nog wat verder door, pinkt hier en daar een traan weg, dit alles in dienst van het “hogere”. En dan al die mensen die   “Namasté” tegen elkaar moeten zeggen, alsof we allemaal opeens heilig zijn omdat we yoga doen. Dit type yoga, waarbij het erom lijkt te gaan hoe ver je kunt gaan in een asana, is voor mij wat minder interessant geworden, vooral omdat ik inmiddels denk dat het ook schadelijk kan zijn voor je lichaam.

online-yogaDit betekent niet dat ik een hekel aan yoga heb gekregen, integendeel! Ik begrijp het juist heel goed. Allen wil ik nu leren mensen te behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt in het verleden. Ik heb mezelf te vaak willen dwingen om dingen te doen, te moeten, waar mijn lichaam helemaal niet toe in staat was. Ook had ik vaak te weinig geduld. Dat heeft me best veel lichamelijke blessures opgeleverd. Inmiddels heb ik geleerd met vallen en opstaan dat je yoga ook op een andere manier kunt beoefenen. Yoga die je, op een praktische manier, juist veel meer in contact kan brengen met het “hogere”. Mindful yoga doen op basis van Alexandertechniekprincipes, biedt je dit, en nog veel meer. Ik wil je leren yoga zonder dwang, zonder moeten, zonder blessures, te beoefenen.

Powergirl long agoMijn eerste les Alexandertechniek in 2007 was een openbaring. De leraar zei tegen me “Jouw lichaam is volkomen in de war. Het weet niet meer welke kant het op moet” Eerst dacht ik verontwaardigd: “Wat? Wat denk jij wel? Ik heb jaren intens yoga beoefend, hoor!” Maar na die les zweefde ik door de stad. En ik had nooit geweten dat dit bestond. Nu snap ik natuurlijk helemaal wat de Alexandertechniek leraar bedoelde. Ik was vergeten wat natuurlijk bewegen was. Mijn yoga lessen zijn sindsdien stap voor stap veranderd. En ik ook.

De mensen die yoga doen zijn ook veranderd in de loop der tijd. Was het vroeger gebruikelijk om je te binden aan een school of aan een leraar, nu zie je vooral mensen die kennis willen maken met verschillende soorten yoga. Met de enorme keuze aan yogastudio’s kan dat ook makkelijk. Vinyasa flow, dat o.a. bestaat uit series yogahoudingen die achter elkaar worden uitgevoerd, is enorm populair op dit moment. Het is niet vreemd dat we in deze tijd voor snelle actie kiezen en snel resultaten willen zien. Ik zie jonge en oudere vrouwen, en ook mannen, die mooi en lenig en sterk willen zijn en die zich wringen in houdingen waarin ze beter en beter willen worden. Daar is niets op tegen. Wat deze mensen zich echter niet realiseren is dat ze hun stress en lichamelijke spanningen meenemen naar de les. Onbedoeld en onbewust versterken ze hiermee een gespannen basishouding en leren zichzelf verkeerde fysieke gewoontes aan. Er zijn veel mensen die blessures oplopen of al hebben door op een te enthousiaste manier yoga te doen.

Ben jij op zoek naar een vorm van yoga en een ervaren lerares die je duidelijk maken waarom een bepaalde asana steeds maar blessures geeft of waarom je steeds pijn hebt in je rug, schouders, of ergens anders? Houd je daarbij van een nuchtere benadering, een beetje theater en humor in de les, maar wil je ook serieus aan de slag? Ben je op zoek naar diepgang, eerlijkheid, openheid? En vraag je je af: wat is yoga eigenlijk? Voor mij? Wat is leven? Wat is loslaten? Waar gaat het om in yoga? Dan heb ik jou wat te bieden vanuit mijn meer dan  30 jaren ervaring.

Ik wil je leren dat yoga op een andere manier kan. Yoga geïnspireerd door Alexandertechniek. Yoga zonder blessures en dwang. Het is mijn overtuiging dat yoga je veel meer kan bieden dan dat jij denkt dat je in je hebt. Daarvoor heb je tijd nodig en moet je geduld hebben. En oefening baart kunst. Maar als jij echt wilt dan ga je ervoor.

Kom een tijdje lessen volgen bij mij en ervaar het zelf.

India jpgMijn yoga c.v. in het kort
1984-1991 IYENGAR YOGA  Ooit begon ik met yoga in de toenmalige Kosmos op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. (http://www.dekosmos.net/media/medewerkers/) Hier werkte ik bij de garderobe om mijn opleiding te bekostigen. Ook bezocht ik de grote mr Iyengar in India in 1990. Hij heeft me één belangrijk advies meegegeven: “Don’t do yoga to please your teachers”.  Ik heb er een boekje over geschreven indertijd. Vind je het leuk om mijn verhaal over mijn ervaringen met yoga in India en Iyengar te lezen, dan kun je het boekje als PDF downloaden.   Het leest, volgens anderen, heel makkelijk, en je zult er af en toe ook om kunnen lachen. Onthoud wel dat ik veel jonger was toen, ik heb inmiddels natuurlijk veel bijgeleerd en ben gematigder geworden in mijn denken. Ik zie nu dat mijn klachten ten dele kwamen door fanatisme, te hard werken en onwetendheid. En gelukkig maar, anders had ik nooit de Alexandertechniek ontdekt.

1992-2003  BHARATA YOGA Toendertijd was er nog niet zoveel keus dus ik kwam hierna terecht bij Gert van Leeuwen, de grondlegger van de Critical Alignment. Ik leerde er veel en oefende gepassioneerd. Ook hier volgde ik de opleiding. Van Gert leerde ik humor en ook leerde ik mijn lichaam met meer respect te benaderen. (www.criticalalignment.nl)

2003-2013 PILATES heb ik IMG_0846geleerd door heel veel verschillende lessen te volgen bij verschillende mensen, o.a. in Engeland bij www.bodycontrolpilates.com en hier in Amsterdam. Verder ben ik hierin autodidact en hou mezelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

MEDITATIE: Ik mediteer zelf zoveel mogelijk, heb verschillende vormen beoefend waaronder Zen meditatie en Vipassana. Veel heb ik ook geleerd van osteopathie Corien Karssen, haar methode introspectie en tuning pas ik regelmatig toe tijdens de beoefening van yoga en meditatie. Deze specifiek op het lichaam gerichte aandacht vind ik persoonlijk een goede ondersteuning bij het mediteren en leert me om de meditatie rustig in te gaan. (http://weblog.lichaamsschool.nl/)

Tot slot natuurlijk de Alexandertechniek sinds 2007: Yoga op basis van de principes van de Alexandertechniek is een geheel andere manier om naar het lichaam te kijken en yoga te doen. Het verzacht, het leert je los te laten, eerlijk te zijn en zelf ervaar ik het als “een bijna ondraaglijke lichtheid” als ik hiermee bezig ben of een les volg. Het leert je kwetsbaar te durven zijn. Ik volg elke week 1 a 2 x een les en heb ook lessen gevolgd in Engeland en Griekenland. Ik ben zelf geen Alexandertechnieklerares maar ik raad iedereen aan om eens een les te volgen om te begrijpen wat ik hiermee bedoel. Je kunt hier meer lezen: www.nevlat.nl of http://atpraktijkbrouwersgracht.nl of google gewoon op Alexandertechniek.

Verder heb ik in mijn leven veel aan theater, kindertheater en acrobatiek gedaan en heb ik een lerarenopleiding Gezondheidskunde en Nederlands afgerond. Mijn lessen zijn dus levendig en speels te noemen, ik ben tenslotte een theatermens en niet het prototype van een uiterst  kalme yogalerares. Maar dat kun je zelf ervaren als je een lesje volgt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row]